fredag, mars 14, 2008

1800-talls åpenbaringer

I begynnelsen av 1800-tallet mottok Joseph Smith Jr. en åpenbaring og ble gitt Mormons bok fra engelen Moroni.

I midten av 1800-tallet mottok ei lita jente med navn Bernadette et budskap fra selveste Maria.


Budbærerne har fått alt for mye oppmerksomhet.... ;)

7 kommentarer:

RUDIE sa...

Budbærerne har fått for mye oppmerksomhet?

År 30-40 fikk jøden Peter et budskap som gikk imot Guds bud. Han fikk beskjed om å spise kjøtt og dele evangeliet med de "urene". Det urene hadde blitt rent!
Tenk hvilken konsekvenser det budskapet fikk!

Når det gjelder Bernadette så fikk ikke hennes budskap noen konsekvenser, fordi dogmen ble laget 2 år før hun fikk åpenbarelsen. Åpenbarelsen hun fikk blir bare sett på som en stadfestelse av det kirken har kommet fram til gjennom både den muntlige og den skrftlige tradisjon. For katolikker finns ikke det enorme skillet mellom det de har plukket ut til å være med i bibelen og det som den muntlige og skriftlige tradisjon gir videre.

Og derfor plukker de ut på samme måte som de plukket ut hva som skulle få være med i bibelen de skrifter som de tror er inspirert fra Gud fra kristne etter apostlenes tid også. De tror på skrifter som forteller om Peter, Johannes, Paulus. Hvordan de døde osv. Og også på hva den muntlige og skriftlige tradisjonen sier om Maria.
For å komme med i NT ble de skrifter som fikk "bekreftelse" av GT plukket ut. Kansje ikke alle jødene mener det (+ alder og andre ting.)
Det samme gjelder gjennom hele historien. DKK tror at Maria har en historie selv om det ikke står i bibelen. Og hvorfor skal ikke tradisjonen som forteller om hennes høres på fordi det ikke står i bibelen? Ortodokse og Katolske mener det samme. De har hørt forfedrene fortelle om hva forfedrene fortalte osv. Det er ikke blitt funnet på av en person plutselig mange år etter!

Den dogmen ble ikke funnet på av Bernaditte på 1800-tallet. Den er kjempegammel. Du kan lese hvordan dogmen ble til her http://www.katolsk.no/biografi/des08.htm

Bernadette som var litt tilbakestående fikk et navn fra Maria som hun ikke forstod hva betydde. Den ubeflekkede avlelsen. Hun hadde aldri hørt ordet før!
Maria ba Bernadette grave i jorden så kom en kilde fram. Det er kjempemange under som har skjedd ved den kilden.
Og Bernadettes budskap har ikke forendret noe av Kirkens lære. Den er helt i enhet med hva kirkefedrene har ment før henne.

Forskjellen på budskapet til Bernadette og Josefh er vidt forskjellige. Fordi josefh smith grundet en ny religion, mens Bernadette bekreftet en gammel! ;)

Benedictus sa...

Du skriver "For katolikker finns ikke det enorme skillet mellom det de har plukket ut til å være med i bibelen og det som den muntlige og skriftlige tradisjon gir videre." Og det er kanskje her skoen trykker - Forholdet mellom Ordet og tradisjonen.

Jeg er enig i at det er mye som skiller Bernadette og Joseph SMith Jr. Men - om man tillater fler autoriteter enn Bibelen havner man lett utenfor hva jeg mener er Bibelens beskrivelse av gudsdyrkelsen...

Hva gleder Marias rolle, så forsterkes denne ved at tradisjonen blir brukt som lys for å tolke skriften - og dette igjen leder til god, gammeldags sirkelargumentasjon.

RUDIE sa...

Faktum er om man skal bruke bare skriften alene at det i Joh. Åp. står tydelig om en kvinne som dragen forfølger som føder en sønn som blir bortrykket til Gud og hans trone. Det kan umulig være noen andre enn Jesus som blir bortrykket til Guds trone, og jeg tror at tyder man det til noe annet så er det fordi man ikke ønsker å se sannheten!
Dette "guttebarnet" som sitter på Guds trone skal styre hedningene med jernstav.

Den samme gudesønn kan man lese om i Joh. Åp. 2:26
" Den som seirer, og som tar vare på mine gjerninger inntil enden, ham vil jeg gi makt over folkeslagene. Han skal styre dem med jernstav og knuse dem som leirkar, slik som også jeg har fått det av min Far."

Eller tolker du at det her ikke er Jesus heller? At det ikke er jesus og de hellige som skal styre hedningene med jernstav?

For meg er det en selvfølge at Jesus kommer til å hedre sin mor. Jeg tror vi vil få en lønn i himmelen som Jesus taler om. Jeg tror det å samle skatter betyr å komme nær Jesus. Og jeg tror ingen kom nærmere Jesus enn det Jesu egen mor har gjort. Maria og Jesus er et stort mysterium, fordi her er det Gud som har latt ett menneske bli mor for seg selv. Og så har Gud gitt Maria videre til Kirken, så Maria har blitt Kirkens mor. For Jesus sa til Johannes, Se der er din mor! Det finns dybde i Guds ord, og godtar man ikke den dybden hos Jesus, hvordan kan man i det hele tatt tro på Jesus som hele tiden talte med dybde?

Og Jesus beskriver sin mor slik:
"En kvinne , kledd med solen, og månen under hennes føtter, og på hennes hodet en krone av tolv stjerner."

Kledd med solen- fyllt av Gud
månen under sine føtter- dragen
krone med tolv stjerner-den apostoliske kirke, de historiske kirker!

Men selv dere som bare tror på skriften klarer da av og til å tolke det profetiske! ;)

Benedictus sa...

Å tolke det profetiske tror jeg folk i alle "Leire" forsøker - forhåpentligvis med DHÅs hjelp.
Og det er fintå forsøke å tolke profetordet - selv om det er mye som ligger skjult for våre øyne.
Men utifra Skrifte å formulere fire dogmer om Maria - snart kanskje fem - er vel ikke lenger å "tolke". Da har man "lagt til" - noe Åpenbaringsboken advarer mot.

Ang tolkning, der Jesus sier til Johannes: "Se, der er din mor", så er det en helt relevant tolkning å tolke utsagnet dit hen at hun der blir Kirkens mor. Men det kan like godt innbære noe som er mindre omfattende, og som man ikke "dogmatiserer..".

/Bless

RUDIE sa...

Når det står i Joh. Åp. bok en advarsel om å legge til eller trekke fra, så gjelder det Åp. boken. Ellers så skulle det vært veldig mye som ble lagt til, da den ble skrevet så var jo det bare en bok og ikke en bibel!

Når det gjelder dogmerne til Maria, så er jeg ikke så opptatt av dem. Jo. Åp. 12 sier nok for meg til at hun også skal få bli regnet med til Kirken, og at hun er Kirkens mor.
Maria profeterte "nå skal alle slekter prise meg salig! " Mer jeg blir kjent med dKK Maria så ser jeg at det stemmer. Det er ikke tilbedelse av Maria. Men det kan se slik ut for andre, skjønner jeg. Fordi vi ber til Maria. Men Maria peker alltid mot Jesus.

Det blir som med Paulus. Jeg har også tenkt at protestanter har Paulus til Gud. Men jeg tror ikke de fleste har det, selv om det faktisk er mange som foretrekker han istedet for Jesus. DET syns jeg er merkelig ihvertfall!!!

Men når jeg selv leser i Paulus sine brev så er det ikke Paulus jeg ser, men Jesus. Det blir på samme måte med Maria. Det jeg liker med Maria er hennes kjærlighet til Gud, og hennes renhet. Og det ønsker jeg meg mer av! Og faktisk så kan jeg kjenne hennes nærvær når jeg ber til henne, slik jeg kjenner Jesu nærvær når jeg ber til han. Men alt blir jo rettet i mot Jesus!

Men kansje hos Jesus så kjenner jeg mest Hans kjærlighet i mot meg, men når jeg ber til Maria så kjenner jeg mest Marias kjærlighet til Jesus og ønske om at mennesker skal være lydig Jesus! Og så får jeg et ønske om selv bli ren og selv elske Jesus slik hun elsker Jesus.

Jeg bryr meg egentlg ikke så mye om teologi, men jeg har funnet en Kirke som jeg kjenner er overnaturlig! Og jeg kjenner en stor velsignelse i å gå til Messe som jeg aldri har gjort før. Jeg har aldri hatt den følelsen for noen andre kirker som jeg har for den. Fordi den er så samstemt med min tro på Jesus.

Og jeg bryr meg mest om Jesus, og ikke så mye om teologi. Derfor lar jeg de "lærde" få holde på med det de kan, så kan jeg få bruke tiden på det jeg elsker! Bra hva!
Derfor velger jeg å tro på hva dKK teologi, fordi den fører meg nærmere himmelen og Jesus!

For meg er det viktigere å tilfredstille Jesus enn mennesker. Og derfor må jeg gå etter mitt hjerte!

Gud velsigne deg også!

Benedictus sa...

Ang Maria, så har jeg ikke den oppfatningen at dKK lærer at man skal tilbe Maria. :)

Ang Paulus så er hans ord viktige - fordi Paulus skrev inspirert av Ånden - og brevene er altså en del av Guds Ord. Jeg har aldri hørt om noen som foretrekker Paulus framfor Jesus...

Hva gjelder Maria og Mariadogmene så synes jeg det er bemerkelsesverdig at man har laget dogmer av teologiske aspekter som ikke dirkekte er en tolkning av Guds historie slik den er beskrevet i Skriften.
Dogmen om Maria som "Guds Mor" (Theotokos) er jo noe man finner støtte for i skriften. Hun fødte vår Herre Jesus Kristus. Dette er jo noe som i første hånd handler om inkarnasjonen, og ikke Maria. SÅ langt er jeg med... men hva gjelder hennes evige jomfrudom, at hun var født uten arvesynd eller hennes himmelferd så finner man ikke støtte for det i skriften - og dogmen blir da ikke en tolkning av skriften.

Angående "å legge noe til", som det står i Åp. - så er jeg enig i at forfatteren mente dette gjaldt for åpenbaringen han skrev. Men her kommer også spørsmålet om bibelsyn inn - er det Johannes' ord/advarsel - eller er det Gud som taler gjennom Johannes' penn? Har vi rett til å legge noe til Ordet?

Vi får feste vårt blikk på Jesus - troens opphavsmann og fullender! Det er i ham vi finner livet!

Ha en fredfull, velsignet påske!

RUDIE sa...

Jeg tror mange kristne har blitt kjent med Jesus gjennom skriften. For meg var det motsatt. Jeg ble kjent med skriften fordi Jesus ville det.

Og nå tror jeg Jesus vil jeg skal bli kjent med Den Katolske Kirke. Og for meg så føles det som den første tiden da jeg ble kjent med Jesus og jeg ble begeistret for alt mulig. jeg har en lykkerus inni meg!

men jeg ser heller ingen problemer med å tolke ordet slik dKK gjør det.
Men jeg kan jo forstå at de som tolker bibelen annerledes kan ha problemer! ;)

God påske!