onsdag, februar 15, 2006

XI - The Origins of the Arab-Jewish Conflict over Palestine

Joan Peters' bok The Origins of the Arab-Jewish Conflict over Palestine ligger til grunn for noen innlegg jeg kommer til å skrive her som tar opp jødenes historie i Midtøsten. Forfatteren var fra begynnelsen journalist utsendt fra tv-kanalen CBS under Yom Kippur-krigen i 1973 for å gjøre dokumentarreppotsjer. Hun ble i området både under og etter krigen. Deretter tilbød en amerikansk forlegger henne å skrive en bok om temaet. Men i løpet av prosessen ble det klart at viktige opplysninger i forståelsen av den arabisk-israelske konflikten ble rokket ved. Da hun undersøkte FN-dokumenter fra 1948 og fremover, ble hun oppmerksom på en tilsynelatende tilfeldig endring av definisjonen på hva som betegner en arabisk "flyktning" fra Israel. I andre tilfeller var den mer eller mindre universielle beskrivelsen av "flyktning" personer som ble tvunget på flukt fra sitt "faste hjem".

Når det gjaldt de arabiske flyktningene derimot, hadde definisjonen blitt utvidet slik at alle som hadde vært i "Palestina" i minst to år før Israel ble erklært som stat i 1948, ble definert som flyktninger.
Spørsmålet som begynte å gnage og danne konturene for boken var: "Hvorfor var det nødvendig å endre den arabiske flyktningdefinisjonen?"
"Toårsklausulen" endret kategorien "arabisk flyktning" og skapte en selvmotsigelse i forhold til historiske faktorer som er selve grunnlaget for det palestinske kravet om "legitime rettigheter for det palestinske folket og det som har vært deres hjemland i uminnelige tider". Hvilken virkning ville for eksempel bevis for en betydelig arabisk innvandring til Palestina før 1948 kunne ha?

Yassir Arafat er en av flere som har hevdet at volden mot jødene i Israel først begynte med opprettelsen av staten 1948. I Palestina hadde både jøder og kristne lidd lenge under araberernes* forfølgelser, undertrykkelse og pogromer. (*For enkelhets skyld kalles den mengden av de etniske, muslimske gruppene for arabere) Det finnes rapporter tilbake til 1839 der det britiske konsulatets rapport beskriver verdien av en jødes liv til å være lik en hunds liv.
Man kan få inntrykket av at det er israelerne som er årsaken til flyktningproblemet oppstod i Midtøsten. Som jeg skal forsøke å beskrive i kommende innlegg så var det jødene som ble drevet på flukt fra araberne.

1 kommentar:

Simon W sa...

Det her hadde jeg faktiskt tenkt å skrive selv. Bra.