lørdag, mars 11, 2006

XVI - Hvorfor reduseres ofte antisemittisme til å være et problem som i hovedsak er knyttet til nazismen?

Nazister og høyreekstreme grupper står som etterkrigstiden bærere av antisemittismen. Men hvorfor har hovedfokuset kun hvilt på høyresidens ekstreme grupperinger?
Jeg tror at det kan være fordi nazismen representerer den dødlige antisemittismen; den groveste, mest vulgære og åpenlyste formen. I skyggen av dette vil man ikke se de øvrige deler av antisemittismen → den islamske-, den kristne- eller venstresidens antisemittisme.
En årsak til at det er vanskelig å prate om antisemittisme innen venstresiden er jo at de står som representanter av det sterkeste motstandet mot nasjonalsosialismen. Venstresiden var også bærere av antirasismen under 60-, 70- og 80-tallet, et faktum som kanskje ekskluderer dem fra å bli misstenkeliggjort som antisemitter. Men selv om man viser solidaritet mot en gruppe, betyr ikke det at man samtidig viser solidaritet mot alle grupper. Altså, selv om det politiske programmet uttrykker antirasistiske holdninger gir dette alikevel ikke automatisk alibi for andre xenofobiske eller antisemittiske uttrykk. Jeg vil alikevel understryke at antisemittisme ikke er en vanlig forekommende tendens verken innen høyre- eller venstre siden, men det eksisterer og er noe begge sider må ta et oppgjør med – om og om igjen.
Dette er en ideologisk kamp som fortsatt må kjempes. Under 30-tallet var jødene den gruppen i Europa som kanskje var mest integrert i samfunnet, en situasjon som på mange måter er et ideal for dagens integrasjonspolitikk. Men allikevel ble de aller fleste et offer for det hat som kom sterkest til uttrykk gjennom den nazistiske ideologien.

Ingen kommentarer: